(stjecanje strdnje stručne spreme, prekvalifikacija)
Automehatroničar/ka održava i popravlja osobna vozila te provjerava kompleksne tehničke sustave i obavlja popravke. Prema želji kupaca u osobna vozila ugrađuje dodatnu opremu i dijelove. Radno mjesto može biti i kod proizvođača te u autokućama gdje savjetuju kupce. Njihove kompetencije također se traže i prodaji. Automehatroničar/ka nakon procjene štete na vozilu mora izraditi popis rezervnih dijelova i izraditi troškovnik.  Na radnom mjestu obavljaju se zahtjevni poslovi s najsuvremenijom tehnikom motornih vozila, računalima i tehnikom ispitivanja. Ipak uz mnogobrojne analitičke poslove u radionici potrebno je naručiti, izmijeniti i kontrolirati dijelove. Automehatroničar/ka je relevantna kvalifikacija za nadzornika tehničke ispravnosti vozila.
Složena tehnika motornih vozila zahtijeva dobru sposobnost donošenja zaključaka o sustavima i njihovoj međusobnoj povezanosti. Interes za motorna vozila te dobro fizičko-tehničko razumijevanje, posebno područja elektronike, pneumatike i hidraulike, važni su uvjeti za obrazovanje automehatroničara.
Važna područja naukovanja: održavanje i njega automobila, demontaža, popravak i montaža tehničkih sklopova i sustava motornih vozila, testiranja i popravljanje elektronskih sustava, testiranje i popravljanje sustava upravljanja i regulacije vozila, kontrola i popravak motorne mehanike i sustava upravljanja motorom, servisiranje i popravak ispušnog sustava, sustav prijenosa snage i kočionog sustava, dijagnosticiranje, popravak i naknadna ugradnja dodatnih sustava i karoserije, sustava udobnosti i sigurnosti.
Nakon naukovanja automehatroničar/ka može raditi u automobilskoj industriji ili u obrtu za osobna vozila. Mogućnost zapošljavanja postoje i u službama pomoći na cesti ali i u prodaji automobila i savjetovanju.

UVJETI UPISA
1. Za stjecanje srednje stručne spreme:
– najmanje 15 godina starosti, završena osnovna škola
– zdravstvena sposobnost – kontraindikacije

2. U program prekvalifikacije može se upisati osoba koja ima:
– završenu srednju stručnu ili školsku spremu
– zdravstvena sposobnost – kontraindikacije